Article
Slimme mobiliteit: van product naar dienst

Slimme mobiliteit: van product naar dienst

Portrait of René Seijger
Senior Partner, Supervisory Board Deputy Chairman, Middle East Chairman
Dubai Office, Middle East
2 mei 2017

Recente doorbraken in technologie maken het mogelijk dat we richting 2040 te maken krijgen met nieuwe vormen van gedeeld, autonoom en elektrisch vervoer. De transitie naar slimme mobiliteit is dé manier om steden bereikbaar te maken en (openbaar) vervoer effectief te laten zijn. Door slimme mobiliteit is er minder gebruik van ruimte in de steden, minder uitstoot en ontstaan er toekomstbestendige verbindingen binnen en buiten de Randstad.

De auto- en vervoerswereld is door een scala aan technologische ontwikkelingen klaar voor de transitie naar slimme mobiliteit. Ontwikkelingen als sensortechnologie, kunstmatige intelligentie, nieuwe materialen, elektronica en connectiviteit vormen hierin de basis voor de disruptie in deze markt. Mobiliteit wordt hiermee een dienst voor consumenten waarmee ze vervoersmiddelen (modaliteiten) daadwerkelijk kunnen gaan combineren, waarin reis- en reizigersgegevens openbaar en digitaal beschikbaar zijn in hun reis van deur tot deur.

Please accept marketing-cookies to watch this video.
Slimme mobiliteit: van product naar dienst

In hoeverre is Nederland sociaal klaar voor slimme mobiliteit? Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat ons land klaar is om de transformatie te omarmen: bijna 6 op de 10 Nederlanders geven aan dat ze geen nieuwe auto meer kopen als de zelfrijdende auto op afroep eenmaal beschikbaar is. Kortom: Nederland is er meer dan klaar voor.

Download Facts & Figures (PDF)

Een belangrijke voorwaarde voor slimme mobiliteit is wel dat organisaties en bedrijven in de mobiliteitsmarkt intensiever moeten gaan samenwerken. De overheid, auto- en techbedrijven en dienstverleners in mobiliteit en financiën zullen nieuwe consortia moeten creëren waarin ze samenwerken op het gebied van diensten, technologie en reisinformatie om huidige knelpunten in betaalbaarheid en bereikbaarheid te gaan oplossen.