Article
Smart Mobility Sessions

Smart Mobility Sessions

Portrait of René Seijger
Senior Partner, Supervisory Board Deputy Chairman, Middle East Chairman
Dubai Office, Middle East
10 mei 2017

Slimme mobiliteit: van minder autobezit naar meer ruimte in de Nederlandse steden

De transitie naar slimme mobiliteit wordt alleen succesvol als de overheid, auto- en techbedrijven en service-industrie de handen ineenslaan. Het moment is nu: er is sprake van een groeiende groep Nederlanders die niet langer een auto willen bezitten. Dit komt met name omdat er steeds meer alternatieven zijn, waaronder autodelen en privé-lease. Men schat dat als consumenten wereldwijd niet langer geld uitgeven aan nieuwe auto’s er 1,8 biljoen euro beschikbaar is voor slimme mobiliteit. Welke kansen biedt dit voor de eerder genoemde partijen en autodealers en de steden in het bijzonder?

Er is een duidelijke trend dat consumenten, met name in de steden, steeds minder gehecht zijn het hebben van een eigen auto. Al jaren daalt de nieuwkoop van auto’s in Nederland met 2-4% per jaar en worden personenauto’s en wagenparken minder vaak vervangen dan voorheen (vervanging en onderhoud daalt jaarlijks met 8%).

Download Facts & Figures (PDF)

Tegelijkertijd verdubbelt het aantal privé-lease contracten dat consumenten in Nederland afsluiten. En is de prijsstelling van deze contracten bijzonder concurrerend als je deze afzet tegenover autobezit en -onderhoud. Prive-lease (private lease) is een regelrechte kans voor autodealers: uit onderzoek blijkt ook dat Nederlanders het meest waarschijnlijk achten dat ze dergelijke contracten met autodealers afsluiten, eerder dan leasemaatschappijen of autofabrikant.

Please accept marketing-cookies to watch this video.
Slimme mobiliteit: van minder autobezit naar meer ruimte in de Nederlandse steden

Slimme mobiliteit biedt ook kansen voor ruimtelijke ordening in en bereikbaarheid van steden. Door bevolkingsgroei en verstedelijking neemt de mobiliteitsvraag in (groot)stedelijke regio’s nog altijd sterk toe: tussen 2015 en 2030 groeit ons land met bijna één miljoen mensen. Driekwart van hen vestigt zich in de grote gemeenten/steden. Dit zorgt voor meer druk op de publieke ruimte, de logistieke vraag en de mobiliteitsbehoefte bij consumenten. Slimme mobiliteit maakt dat er ruimte ontstaat in de steden: de opkomst van zelfrijdende auto’s maakt dat de parkeerbehoefte afneemt, in sommige wijken/steden tot het punt dat de helft van de parkeerplekken overbodig is. Die ruimte valt automatisch vrij voor meer openbare ruimte, opstappunten en een leefbare, groene stad.